top of page
Search
  • Writer's pictureTereza

Tipy od nutriční terapeutky - co dodržovat v karanténě?

Omezené vycházky, málo pohybu a potraviny jen ze zásob. Současná situace se dotkla každého z nás. Jak bychom se tedy měli stravovat? Co určitě nevynechat a co si do jídeníčku naopak přidat? Máme pro Vás pár tipů, jak aktuální dobu v klidu,s pestrým jídelníčkem a bez stresu překonat! 


Je vždy však dobré pamatovat na pár základních výživových bodů: 

  • Jezte pravidelně, předcházíte tím vlčímu hladu a nočním nájezdům na ledničku. 

  • Ke každému jídlu zařaďte porci zeleniny nebo ovoce, ideálně v syrové formě. Jedná se o výborný zdroj vitamínů a vlákniny.

  • Omezte přidaný cukr. 

  • Hlídejte si "svačinky". Čím díle jste doma, tím častěji Vás cesta zavede k ledničce. Abyste si z karantény neodnesli i pár kilo navíc, zkuste se nad každou sušenkou či jinou svačinkou zamyslet, zda máte hlad či zda se pouze nudíte. 

  • Dbejte na dostatek vlákniny. Upřednostňujte celozrnné potraviny. 

  • Jezte alespoň 1x týdně luštěniny. Zařazujte do jídelníčku i jiné rostlinné alternativy (sója, čočka, hrách...)

  • Omezte konzumaci tučného červeného masa a uzenin. Jezte maso pouze libové a 2x týdne zařaďte do jídelníčku ryby.

  • Denně jezte mléčné výrobky. Upřednostňujte především ty zakysané. Ze sýrů volte buď čerstvé tvarohové nebo tvrdé s nižším obsahem tuku. 

  • Nezapomínejte, že hlad je převlečená žízeň a dbejte proto na pravidelný pitný režim. Vhodné jsou především neslazené nápoje, čaje a minerální vody.

Ve své podstatě tedy není třeba dělat žádná radikální opatření. Základním kamenem pevného zdraví je i v době karantény vyvážená strava a dostatek pohybu.  Jídelníček by měl být tvořen z 50% sacharidy( těstoviny, rýže, brambory, celozrnné pečivo apod.), z 30% tuky (především ty rostlinné) a z 20% bílkovinami (hlavně vejce, mléčné výrobky, libové maso a sója).  

Dále je vhodné omezit jednoduché cukry ( slazené limonády, cukrovinky, sladkosti apod.), nasycené tuky (především máslo, sádlo, kokosový a palmový olej) a množství soli přidávané do pokrmů. 

Pokud pracujete z domova, nezapomínejte pravidelně vstávat a protahovat se.

I když jsou fitness centra zavřená, zkuste si párkrát do týdne dopřát alespoň procházku v přírodě a provětrat hlavu. Pokud si potřebujete dát pořádně do těla, určitě Vám postačí karimatka v ubýváku a pár cviků s vlastní vahou.

A v neposlední řadě využijte možnosti vypnout hlavu, odpočinout si a trávit čas aktivitami, na které normálně nezbývá místo.

Vaše Autentika :)

19 views0 comments

Recent Posts

See All
Příspěvek: Blog2_Post
bottom of page