top of page
Search
  • barborav

Co radí psychoterapeutka: Jak zvládnout karanténu?

Updated: Mar 5, 2021

Momentální situace je pro většinu lidí velký nápor na psychiku. Kvůli omezení pohybu, sociální izolaci a práci z domova jsou lidé více ve stresu, mohou trpět úzkostmi a velký vliv to má určitě i na partnerské vztahy. Jak psychicky zvládnout tuto nelehkou dobu a jaké tipy na toto má psychoterapeutka Jana Chaloupková? To a mnohem více se dočtete v dnešním článku.



Pociťujete momentálně větší nápor klientů? Větší poptávku o Vaše služby?

Určitě ano, vzhledem k dnešní situaci se mi ozývá více lidí. Většinu z nich také překvapuje, že je zde možnost online koučingu, ať už po telefonu, nebo přes Skype.


Jaké jsou tedy výhody online koučingu?

Největší výhodou, asi jak pro mne, tak i pro klienty, je časová flexibilita. Plánování našich sezení je snazší a díky ušetřenému času cestováním jich i stíhám více za den.

Na druhou stranu jsou tu ale i překážky, které by mohli někomu vadit. Například, ne každému je příjemné řešit osobní a intimní věci online na dálku. Na to se určitě více hodí osobní sezení v mé kanceláři.


Máte své osobní tipy na to, jak udržet vztah "zdravý" v době karantény?

Toto je hodně individuální, ale podle mě, jednou z klíčových věcí je komunikace. Je důležité nebát se o problémech a trápení mluvit a nastavit si vzájemná očekávání, co jeden od druhého má. Dále je také užitečné vymezit si čas sám na sebe, na úklid, cvičení a odpočinek. Zároveň si také vymezit svůj vlastní prostor na práci, abyste se navzájem nerušili a prostor, kde budete mít chvilku klidu o samotě. Myslím si, že je to hodně o vzájemném respektování toho druhého a nastavení určitých pravidel, které budou fungovat pro všechny.


Jednou z věcí, která se osvědčila u nás v rodině je zavedení nějaké tradice. Například, každý večer se buďto sejdeme jako celá rodina a hrajeme deskové hry, nebo si s manželem uděláme "výlet" do kina či divadla. Oblékneme se, jako bychom šli do opravdového kina, zakoupíme vstupenky online, uděláme si popcorn a představujeme si, že jsme v kině :)


Spousta lidí se teď potýká s finanční nejistotou a bojí se budoucnosti. Co byste jim poradila?

Za prvé, je nutno si říct, že ta obava je naprosto přirozená a nejste v tom sami. :)

Jak už jsem zmiňovala v předchozí otázce, klíčem je komunikace. Nebát se tedy o svých obavách mluvit s partnerem a rodinou, nepřehlížet toto téma a nedusit to v sobě. Pokud ale člověk cítí, že už toho je moc a nemůže to řešit ani se svým okolím, určitě bych doporučila vyhledat odbornou pomoc. Momentálně fungují různé linky pomoci, kde Vám přes telefon dokáží pomoci, například s úzkostmi (bezplatná linka pomoci: 212 812 540).


Znám rodiny, které si například nastavily společné priority, co je v tuto chvíli důležité a vytvořili si takový "krizový plán" - jak dlouho vydrží se současnými financemi. To je hodně uklidnilo, a tak se zlepšila i psychická pohoda.


Jak lidé mohou pracovat na svém klidu, dobré náladě a zachování optimismu?

V první řadě je důležité uvědomit si, při jaké činnosti mi je dobře, u čeho se uklidním a cítím se příjemně. Někoho uklidňuje čtení knížek, někdo rád vaří, cvičí, nebo poslouchá hudbu - každý to máme jinak. Důležité ale je, najít si takovou aktivitu a zařadit ji do denního režimu. Dále bych také doporučila zamyslet se každý den nad 3 věcmi, za které jsem vděčný/á, co se dnes povedlo a co mi tato situace přinesla. Někdo si vede deník vděčností, což mi přijde také moc fajn.


Já třeba momentálně ráda poslouchám hudbu. Každý večer před spaním si tedy na 10min pustím hudbu a to mi vždy pomůže. Dobrým tipem, co by mohlo lidem pomoci, je například i řízená relaxace na uvolnění celého těla (doporučuji tyto dvě videa https://www.youtube.com/watch?v=2n0ka8vLMDc, https://www.youtube.com/watch?v=oAVHWCazCK8).


Říká se, že všechno zlé je pro něco dobré, vidíte na této situaci nějaká pozitiva?

Určitě ano! :) Asi největší pozitivum je čas strávený s rodinou. Máme teď na sebe více času, hrajeme hry a konečně společně obědváme a večeříme. Druhý pozitivní věc je, že jsem zjistila, že moje dvě pubertální děti umí vařit :) Takže toho teď využíváme a na mě vyjde služba tak jednou za 4 dny, což je příjemné :)


A co se týče mne samotné, tak pozitivum vidím na tom, že jsem teď mnohem více organizovaná. Tím, že nemusím cestovat do kanceláře a zpět, jsem si mohla přenastavit svůj denní režim a zařadit do něj aktivity, které jsem dříve odkládala, jako je například více četby “normálních, neodborných” knih. A přitom zachovávám čas pro sebe, rodinu, práci a to mne moc baví :)

Janě mockrát děkujeme za rozhovor a užitečné rady a pevně doufáme, že pro Vás budou přínosné :)


Vaše Autentika

8 views0 comments

Recent Posts

See All
Příspěvek: Blog2_Post
bottom of page