V momentální situaci máme všichni mnohem více času na vaření. Konečně můžeme vyzkoušet recepty, na které se už dlouho chystáme, ale zároveň nám všem vlastně dochází inspirace, co vařit. Proto jsme se rozhodly Vám pomoci a trošku Vás inspirovat!
Slyšeli jste už o udržitelném vaření a zpracování zbytků? Právě to Vám zde dneska chceme představit. Kdy jindy začít užitečně zpracovávat zbytky potravin, než když jsme všichni zavření doma a nakupování potravin je omezené?
Udržitelné vaření je skvělý způsob jak ušetřit čas, peníze a zároveň pomoci trošku té naší planetce :) Plýtvání jídlem je momentálně velké téma, které je potřeba řešit. My si tu dnes ukážeme, ja zpracovat části potravin, které obvykle vyhazujeme, nebo také třeba jak zpracovat starý chleba.
Na začátek ale pár zajímavých fakt a děsivých statistik. Věděli jste, že:
Jak můžete tedy vařit udržitelně i Vy doma? Tady máte pár tipů:
1. Okoralé knedlíky - nejdříve napaříme a pak teprve z nich připravíme omeletu nebo knedlíky s vejci.
2. Zbylá zaschlá rýže - podlijeme trochou horké vody a mícháme, až se ohřeje. Nebo hrnek s rýží postavíme do hrnce s vodou a zahřejeme ve vodní lázni, tak se nepřipálí a pěkně oživí.
3. Zbylé těstoviny - promastíme, aby se nelepily a pak je snadno ohřejeme.
4. Zbylé housky - nakrájíme na kousky, osušíme a máme je připrave.
5. Zbylý citrón - položíme řeznou stranou na talířek a uschováme, ztráty vitamínu C pak budou menší.Zbylou kůru z citrónu pěkně nastrouhanou využijeme jako přídavku do nápojů, omáček, pomazánek, při zadělávání moučníků apod.
6. Pomačkané ovoce - očistíme, rozvaříme nebo prolisujeme a použijeme jako šťávu do nápojů, moučníků apod.
7. Slupky z brambor - slupky ze starších brambor stačí usušit a udělat z nich vývar, který se potom svaří. Přidá se do něj trocha másla, mléka a připraví se tak bramborová kaše, která má dvakrát intenzivnější chuť do oříškova
8. Slupky z kořenové zeleniny - slupky z mrkve a další kořenové zeleniny, zelené části pórku nebo jarní cibulky i zvadlé bylinky, které jste nestihli použít, je zbytečné vyhazovat, když je lze využít při přípravě vývaru
9. Okoralý chléb - stačí pouze chleba nakrájet na kostky a na pánvi nebo v troubě opéct na křupavé krutonky. Chlebové krutony je možné dochutit česnekem, mletým chilli nebo jakýmkoliv jiným oblíbeným kořením. Opečené kostky chleba se hodí nejen do polévky, ale také do salátů nebo jako křoupání k pivu či televizi
10. Rozklepnutá vejce - zbyly vám bílky nebo žloutky a nemáte plán, co s nimi udělat a hrozí, že byste je museli po pár dnech v lednici vyhodit? Dejte je do mrazáku. Ano, i vejce můžete zmrazit. Pod bodem mrazu se nesmí ocitnout i se skořápkou, ale po rozklepnutí tomu nic nebrání. Lze mrazit i celé rozklepnuté vajíčko. Můžete například využít tvořítka na led a po zmrazení kostky přesypat do dózy či sáčku, kde budou připravené k dalšímu zpracování, až přijde jejich čas
A na závěr pár užitečných receptů:
1. Frittata aneb jak zpracovat všechny zbytky
https://zachranjidlo.cz/recepty/frittata-aneb-jak-zpracovat-vsechny-zbytky/
2. Strouhankové noky ze zapomenutého chleba
https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=6zsEnMXP-NM&feature=emb_title
3. Krémová polévka z bramborové kaše
https://zachranjidlo.cz/recepty/kremova-polevka-z-bramborove-kase/
4. Skořicové hranolky z chleba
https://zachranjidlo.cz/recepty/hranolky-z-chleba/
5. Sušenky z dužiny z odšťavňovače
https://www.youtube.com/watch?v=Yr1AnGY0O2A
Doufáme, že Vás tyto recepty alespoň trošku inspirovaly a těšíme se na fotky od Vás! :)
Vaše Autentika
Comments